Beschermd wonen is bedoeld voor psychisch kwetsbare mensen die (tijdelijk) niet op zichzelf kunnen wonen. Het bestaat uit:

  • Wonen onder toezicht of met begeleiding.
  • Dagbesteding.

U kunt mogelijk beschermd wonen als:

  • U psychische/psychiatrische problemen heeft.
  • U daardoor (tijdelijk) niet of niet goed op uzelf kunt wonen.
  • U al minimaal 6 maanden een indicatie voor individuele begeleiding heeft.

Aanmelden voor beschermd wonen

Als u zich wilt aanmelden voor beschermd wonen dan moet u een Wmo melding doen. Dat kan op 3 manieren: 

Persoonlijk plan schrijven

Doet u een Wmo-melding? Dan kunt u ervoor kiezen een persoonlijk plan te schrijven. In een persoonlijk plan legt u uit wat u wel en niet kunt doen en waar u hulp bij nodig heeft. Let op! Een persoonlijk plan is iets anders dan een pgb-plan voor een persoonsgebonden budget.

Een persoonlijk plan maken is niet verplicht. In het pdf document hieronder staat all informatie voor het opstellen van een persoonlijk plan. U kunt er ook voor kiezen zelf een persoonlijk plan te maken.

Informatie voor het opstellen van een persoonlijk plan (pdf)

Na uw aanmelding

Wij nodigen u uit voor een adviesgesprek. Bij dit gesprek kan uw begeleider, een kennis of een onafhankelijke cliëntondersteuner aanwezig zijn. In het gesprek kijkt de gemeente naar uw persoonlijke situatie. Wij voeren het gesprek samen met een medewerker van de gemeente Den Haag. De gemeente Den Haag neemt uiteindelijk de beslissing of er beschermd wonen nodig is en stuurt u de beschikking. 

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Heeft u vragen over zorg, wonen, werk, onderwijs of opvoeding? Dan kan een onafhankelijk cliëntondersteuner met u meedenken. Zij weten welke hulp er is en kennen de wetten en regels. Ze kunnen ook bemiddelen bij klachten en problemen met de gemeente of zorgverleners.

Ze kunnen u bijvoorbeeld helpen door:

  • Uw hulpvraag duidelijk te maken.
  • Te helpen als u een klacht wilt indienen.
  • De juiste hulp te zoeken.
  • Een afspraak maken of meegaan naar een afspraak.

De cliëntondersteuners werken bij Adviespunt Zorgbelang en niet bij de gemeente of een zorgverlener. De cliëntondersteuners luisteren, denken met u mee en adviseren. Ze hebben geheimhoudingsplicht. De hulp is gratis. Ook jongeren kunnen terecht bij de cliëntondersteuners.

Kijk voor meer informatie op de website van Adviespunt Zorgbelang.