Ruimtelijke strategie Zoetermeer (RSZ)

Zoetermeer toen, nu en straks. Van dorpsgemeenschap toen tot een samenleving van ongeveer 130.000 inwoners nu. Een stad die nooit stilstaat. Welke ontwikkelingen zijn er in de stad die ervoor zorgen dat Zoetermeer nu en in de toekomst een plek blijft waar het fijn wonen, recreëren, werken en ondernemen is? De ontwikkelingen nu, hebben invloed op onze stad straks. Een stad waar iedereen zich welkom en thuis voelt en blijft voelen.

Achtergrondinformatie

De Ruimtelijke Strategie is het tweede deel van de omgevingsvisie van Zoetermeer. De omgevingsvisie heeft de Visie Zoetermeer 2040 als deel 1. Waar de Visie Zoetermeer 2040 nog op hoofdlijnen is, brengt de Ruimtelijke Strategie in beeld hoe en waar we uitvoering gaan geven aan de Visie. De omgevingsvisie is een wettelijke taak van de gemeente dat onder de Omgevingswet moet worden opgesteld.

De Ruimtelijke Strategie bouwt voort op de in de Visie Zoetermeer 2040 vastgestelde hoofdlijnen. En geeft antwoord op de grote uitdagingen waar de stad de komende jaren voor staat als het gaat om ruimte voor thema's zoals wonen, mobiliteit, energie, groen, economie en voorzieningen. De RSZ is geen optelsom van oplossingen, maar een toekomstbeeld voor de stad. Bekijk hier de Ruimtelijke Strategie.

Ruimtelijke strategie Zoetermeer 2040 - Stad in de Buurt!

De RSZ laat zien waar we als stad naar toe gaan als we de kansen en opgaven optimaal benutten. Ruimte voor woningen, voorzieningen en werk zoeken we vooral in de bestaande stad. Zo versterken we de best bereikbare plekken in de stad en zorgen we met de toevoeging ook voor vernieuwing van gebieden die nu sleets worden. In de centrale gebieden zoals Entree en de binnenstad wordt de meeste bebouwing toegevoegd. In de meeste rustige (suburbane) woonwijken vindt nieuwbouw vooral plaats in de winkelcentra, die hierdoor ook kunnen worden opgeknapt. Zo kunnen we het centrum laten groeien.

Visiekaart Zoetermeer: Stad in de buurt

In het beeld hierboven ziet u de kracht van Zoetermeer in één beeld gevangen. Een stad die dicht bij de grootste steden van Nederland ligt. Een stad met fijne buurten waar alles dichtbij is omdat zij compact is gebouwd rond alle voorzieningen die het stedelijk leven aantrekkelijk maken. En die tegelijk direct verbonden is met de rust en ruimte van het groene hart. Dat maakt Zoetermeer 'de stad in de buurt'.

10 strategische keuzes

Er worden 10 ruimtelijke strategische keuzes gemaakt voor de stad. Deze zijn:

  1. We versterken samen de kracht van de regio
  2. We bouwen binnen de bestaande stad en concentreren stedelijkheid
  3. We versterken de ruimtelijke identiteit van New Town Zoetermeer
  4. We realiseren een evenwichtige groei van wonen, werken, groen-blauw en voorzieningen
  5. We vergroten de aantrekkelijkheid van de bestaande wijken
  6. We benutten werklocaties beter en faciliteren werken in de wijk
  7. We zorgen voor een klimaatbestendige en natuurinclusieve stad
  8. We voeren regie op de energietransitie en ondergrond
  9. We stimuleren bewegen en ontmoeten
  10. We zorgen voor een bereikbare, gezonde en veilige stad

Ook wordt onderscheid gemaakt in de verschillende leefmilieus van de stad. De leefmilieus geven aan hoe verschillende gebieden zich gaan ontwikkelen. Bij elk leefmilieu hoort een omschrijving op verschillende thema's zoals sociaal, groen, mobiliteit en hoogbouw. Ook wordt in de Ruimtelijke Strategie een blik op de toekomst ná 2040 geworpen.

Omgevingseffectrapport (OER)

Gelijktijdig met het opstellen van de Ruimtelijke Strategie is een Omgevingseffectrapport (OER) gemaakt. In dit rapport zijn verschillende alternatieven onderzocht, waarbij de leefomgevingseffecten in beeld zijn gebracht van de keuzes die in de Ruimtelijke Strategie worden gemaakt. Het gaat daarbij om effecten op het gebied van het milieu (bijvoorbeeld natuur, bodem, water) maar ook sociale en economische aspecten (zoals gezondheid, welzijn en bereikbaarheid). De uitkomsten hebben de uiteindelijke Ruimtelijke Strategie deels beïnvloed. Bekijk hier het Omgevingseffectrapport (OER).

Voorafgaand aan de OER is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld. In de NRD is beschreven hoe de OER procedure voor de Ruimtelijke Strategie Zoetermeer eruitziet, wat er in het OER onderzocht wordt (de reikwijdte) en op welke wijze dit gebeurt (het detailniveau). Bekijk hier de NRD Ruimtelijke Strategie Zoetermeer. De NRD heeft van 6 september tot en met 17 oktober 2024 ter inzage gelegen. De ingediende zienswijzen zijn samengevat en beantwoord in de Nota van beantwoording zienswijzen NRD. Bekijk hier de Nota van beantwoording.

Raadsbehandeling

De gemeenteraad heeft er op 17 maart mee ingestemd, dat het college de ontwerp Ruimtelijke Strategie Zoetermeer 2040 'Stad in de buurt' ter inzage legt. Het geamendeerde raadsvoorstel 'Concept ontwerp Ruimtelijke Strategie Zoetermeer 2040' is aangenomen met 38 stemmen voor en 1 stem tegen.

Aan dit besluit ging een uitgebreid raadsdebat vooraf. De partijen wisselden vooral veel argumenten uit over de rol van de gemeenteraad en het wel of niet indienen van moties en amendementen. Ook is er uitvoerig gesproken over de (maximale) snelheden in de stad.

Uiteindelijk heeft de raad besloten in het ontwerp van de RSZ op te nemen, dat we (blijven) inzetten op ruimte voor kinderen en jongeren. Hiervoor is een amendement aangenomen. Ook moet het college duidelijk maken dat strategische keuzes gericht zijn op versterking van de mobiliteit. Een en ander betekent, dat het uitgangspunt voor de maximumsnelheid op hoofdwegen 70 km/u blijft (geen generieke snelheidsverlaging). Er kan alleen sprake zijn van snelheidsverlaging naar 50 km/u als de doorstroming niet verslechtert en dit ruimtelijke ontwikkelingen, zoals woningbouw, mogelijk maakt. Het uitgangspunt voor de maximumsnelheid in de wijken blijft 50 km/u en wordt niet algemeen verlaagd naar maximaal 30 km/u. Snelheidsverlaging kan alleen aan de orde zijn als het gaat om specifieke delen en de weginrichting ook daadwerkelijk wordt aangepast. Ook hiervoor zijn amendementen aangenomen.

U kunt de raadsbehandeling terugkijken en stukken inclusief de amendementen inzien via: Raadsvergadering maandag 17 maart 2025.

Terinzagelegging

Op 25 maart 2025 heeft het college van burgemeesters en wethouders van Zoetermeer de ontwerp Ruimtelijke Strategie Zoetermeer vastgesteld en besloten dit document en het Omgevingseffectrapport vrij te geven voor terinzagelegging.

Inzien ontwerp Ruimtelijke Strategie Zoetermeer en OER

Van 4 april tot en met 15 mei 2025 liggen de ontwerp Ruimtelijke Strategie Zoetermeer 2040 en het Omgevingseffectrapport (OER) ter inzage. 

Het ontwerp van de Ruimtelijke Strategie is ook te bekijken in het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) via: Regels op de kaart van het Omgevingsloket. Dit is een nieuwe manier van publiceren als onderdeel van de Omgevingswet. De DSO versie is de juridisch geldende versie van de Ruimtelijke Strategie Zoetermeer.

Zienswijzen indienen

Van 4 april tot en met 15 mei 2025 kunnen zienswijzen worden ingediend over de ontwerp Ruimtelijke Strategie Zoetermeer 2040 en het OER. Bekijk de 'Kennisgeving' met informatie over het indienen van een zienswijze.

Na de periode van de terinzagelegging worden ingediende zienswijzen gebundeld en voorzien van een reactie. Deze reacties worden in de Nota van Beantwoording vastgelegd en als bijlage bij het raadsvoorstel toegevoegd. De zienswijzen kunnen leiden tot aanpassingen in de Ruimtelijke Strategie Zoetermeer. In juli 2025 staat behandeling van de definitieve Ruimtelijke Strategie Zoetermeer in de gemeenteraad op de agenda.

Participatie

Logo ONS Zoetermeer, toen-nu-straks

Bij de totstandkoming van de Visie Zoetermeer 2040 en de Ruimtelijke Strategie is uitgebreid geparticipeerd. Hiervoor is de pop-up Expo ONS Zoetermeer toen, nu en straks ingericht. In de Expo konden Zoetermeerders kennisnemen- en delen over de ontwikkelingen van de stad. Dit kon tijdens vrije inloop, maar ook op georganiseerde evenementen, zoals (graffiti) workshops en 'Zoetermeerders in gesprek' avonden. Meer informatie is terug te vinden in het participatieverslag.

Bekijk hier het Participatieverslag van de Ruimtelijke Strategie.

Stadmakers

Tijdens de participatie en ontwikkeling van de Ruimtelijke Strategie is een 'Atelier Stadmakers' ontstaan dat zich actief heeft ingespannen om mee te denken over de toekomst van de stad. Wij zijn het Atelier Stadmakers dankbaar voor hun betrokkenheid, hun meedenken, inspireren en mee organiseren. Informatie over Atelier Stadmakers is te vinden via stadmakers.nl | Schatbewakers.